dimarts, 6 de juny del 2017

RELECTURES: RELATS DE MORT I ALTRES MATÈRIES

Resultat d'imatges de RELATS DEMORT OLGA XIRINACS

Relats de mort i altres matèries és un recull de narracions breus, editat per Destino el 1988. Per aquestes narracions hi plana el misteri, la mort, en alguns casos les pinzellades d'un subtil humor negre ens distancien del terror intuït. El llibre no s'ha reeditat, si no el tenim a casa haurem de recórrer a les biblioteques o a les webs de venda de llibres de segona mà o que ja no es troben amb facilitat. Josep Faulí en va escriure una ressenya a La Vanguardia.

Resultat d'imatges de RELATS DEMORT OLGA XIRINACS

Tot el volum és excel·lent però personalment m'ha encantat la primera part, en la qual unes persones es reuneixen en un Museu per examinar unes màscares mortuòries i certificar-ne l'autenticitat. En el més pur estil tradicional literari comencen a explicar històries de por i de ressuscitats. 

En el conjunt s'hi retroba el bo i millor de Xirinacs, les referències cultes sobre pintura i música, el vocabulari acurat i una certa ambigüitat molt adient a la temàtica. Alguns dels relats es mouen en ambients quotidians, d'altres enmig d'una certa sofisticació ambiental. En alguns casos podrien ser l'inici -o el final- d'un relat més llarg, d'una novel·la. 

Un llibre molt recomanable, per llegir i rellegir al capvespre, en solitud, davant d'algun moble antic d'aquests que contenen històries que mai no arribarem a conèixer.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada